Back to top
  • KONTAKT CENTAR: +381 32 40 40 40
  • Radnim danima od 08 – 18h
  • Subotom od 09 – 16h

Standardi kvaliteta

Metalac fabrika

Metalac bojler je vlasnik sertifikata za integrisani Sistem menadžmenta kvalitetom i Sistem menadžmenta zaštite životne sredine ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015.

 

Međunarodni standardi ISO 9001 definiše zahteve koji se odnose na sistem upravljanja kvalitetom u poslovnoj organizaciji, a koje organizacija mora ispuniti da bi uskladila svoje poslovanje sa međunarodno priznatim normama. ISO 14001 standardi odnose se na oblast upravljanja zaštitom životne sredine i pomažu organizacijama da minimizuju negativno dejstvo svojih operacija i procesa na okolinu, odnosno da usklade svoje poslovanje sa važećim zakonima i propisima u oblasti zaštite životne sredine.

Metalac je prva firma u bivšoj Jugoslaviji koja je dobila ISO sertifikat – 1994. godine Metalac dobija JUS ISO 9001 sertifikat za kompletan proizvodni program, a juna 1996. i međunarodni sertifikat sa pečatom nemačkog TÜV-a. Kao zasebno preduzeće u okviru Metalac grupe, Metalac bojler dobija zvanične sertifikate za integrisani QMS/EMS 2009. godine, a poslednja resertifikacija izvršena je 2019. godine.

 

CE znak

Kompletan asortiman bojlera Metalac ispunio je uslove za sticanje CE znaka. Conformité Européenne znak predstavlja oznaku proizvođača da je proizvod napravljen u skladu sa smernicama i propisima Evropske Unije, odnosno da proizvod ispunjava sve bitne zahteve u pogledu bezbednosti, zdravlja, zaštite životne sredine i drugih javnih interesa.

Za razliku od ISO standarda kvaliteta, CE znak je obavezan, što znači da se proizvodi bez CE znaka ne mogu naći na tržištu EU. Na ovaj način zemlje članice Evropske unije su svojim zakonskim propisima i drugim merama obezbedile da se na tržište plasiraju i u upotrebi nađu samo proizvodi koji ne ugrožavaju bezbednost, život i zdravlje ljudi.
Sva ispitivanja neophodna za CE znak za bojlere izvršila je akreditovana slovenačka kuća „SIQ”.