Back to top
  • KONTAKT CENTAR: +381 32 40 40 40
  • Radnim danima od 08 – 18h
  • Subotom od 09 – 16h

Metodologija za proračun ugljeničkog otiska

metalacbojler 26/09/2023 0 comments

U četvrtak, 21. septembra u amfiteatru poslovnog centra Kompanije Metalac, održana je tematska prezentacija, pod nazivom Metodologija za proračun ugljeničkog otiska. Prezentacija je održana u organizaciji Privredne komore Beograda, Regionalne privredne komore Kraljevo, Kompanije Metalac i Bureau Vitas, a sve u cilju jačanja svesti i unapređenja znanja preduzeća u Srbiji u vezi uticaja klimatskih promena na poslovanje kroz samnjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. U dobrom raspoloženju, pred više od 80 ljudi, predavanje je održao Dr Ilija Đekić, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Prisutne je pozdravila generalna direktorka Kompanije Metalac, Radmila Trifunović.

To je vreme novih standarda, obaveza i troškova, ali i novih prednosti. Fokus nam je da što pre odgovorimo na zahteve kupaca koji su izvesni u budućnosti, a dolaze sa ino tržišta. Tema je aktuelna, i njom ćemo se baviti sve više u budućnosti. – rekla je između ostalog generalna direktorka Kompanije Metalac.
Ključni ciljevi predavanja sastojali su se od 4 modula koji su predstavljeni prisutnima. Neki od njih su razumevanje šta su gasovi staklene bašte (GHG) i spoznaja njihovog uticaja na klimatske promene. Zatim, da se razume metodologija proračuna emisije GHG prema ISO 14064-1, kao i prepoznavanje aspekata iz organizacija koji doprinose uticaju na klimatske promene.

Jedna od tema prezentacije bila je i Agenda 2030. usvojena još 2015. godine kao univerzalna strategija koja očekuje od država potpisnica da mobilišu sve resurse radi ostvarenja ciljeva do 2030. godine. Agenda 2030. se sastoji od 17 ciljeva, i uključuje 3 dimenzije održivog razvoja: ekonomski rast, socijalnu inkluziju i zaštitu životne sredine. Vlada Republike Srbije je direktno učestvovala u razvoju i pisanju Agende održivog razvoja kroz uključivanje građana u proces putem konsultacija o razvojnoj agendi posle 2015. i direktnim učešćem predstavnika države na globalnim forumima na kojima su definisani ciljevi održivog razvoja.

Prezentaciji je, pored predstavnika Privredne komore, prisustvovao menadžment Kompanije Metalac na čelu sa predsednikom Dragoljubom Vukadinovićem.