Back to top
  • KONTAKT CENTAR: +381 32 40 40 40
  • Radnim danima od 08 – 18h
  • Subotom od 09 – 16h

Intervju: Radmila Trifunović, Generalni direktor Metalac AD

metalacbojler 08/02/2023 0 comments

Cifre potvrđuju da smo se svojski potrudili, a čini se da će u narednoj godini biti još teže

Poštovani radnici Metalca,

Dobra vest je da još jednu od izazovnih godina završavamo ispunjenim planovima. Izraženo u ciframa, procenjujemo da će združeni prihod biti oko 145 miliona, a dobit oko 6 miliona. Loša vest je da nas očekuje verovatno još teža godina jer se svetski problemi i brojne krize ne stišavaju. Ipak, najbolja vest je da smo pretresli svoje slabe tačke, isplanirali aspekte daljeg poboljšanja, definisali strategiju do 2025. godine i stvorili interne pretpostavke da, iako uz stalni oprez, hrabro uđemo u 2023. Planiranih 153 miliona združenog prihoda i 6,4 miliona evra dobiti će biti finansijska mera našeg uspeha. Istinska mera biće ipak naša hrabrost, inovativnost, preduzimljivost i pravednost, odnosno spremnost da teret krize podelimo sa onima koji su najugroženiji i koji su nam najpotrebniji.

Veoma izazovnu godinu završavamo onako kako smo i planirali. U istoriji Metalca i ona će ostati zapisana kao još jedna od teških. Najpre se koroni pridružio sukob Rusije i Ukrajine, koji je uzdrmao svet u svakom pogledu. Cene sirovina su nastavile da rastu, i to ne samo berzanske već i ostale koje su do tada bile poprilično stabilne. Inflacija je počela progresivno da raste. Osnovni životni budžet je ugrožen, sve je veći pad kupovne moći. Ušli smo u još jednu energetsku krizu. Moglo bi se još nabrajati, ali za nas je najvažnije da smo iz 2022. isplivali u skladu sa planovima, pre svega zahvaljujući svima koji su svojim zalaganjem i posvećenošću doprineli da problemi dobiju rešenje. To nije bilo lako, a neće biti ni u narednoj godini.

Disciplina i štednja su bile presudne, ostalo nije zavisilo samo od nas

Ne samo da rusko-ukrajinski rat ozbiljno blokira poslovanje na tržištima gde imamo svoje firme, već se kao posledica svetske krize konstantno smanjuje tražnja svetskog tržišta za proizvodima koji ne spadaju u osnovne životne potrebe. Tako je i sa našim proizvodima. Kad dođu takva vremena nemamo mnogo izbora osim da pojačamo internu disciplinu i štednju na svakom mestu. Upravo štednja je bila jedan od kritičnih faktora uspeha – a uspeh je da finansijski zdravo završimo 2022. godinu. Zato mogu da tvrdim da je dobar završetak godine posledica odgovornog početka i svakodnevnog merenja gde se nalazimo na putu do zacrtanih ciljeva.

U dva navrata smo povećali zarade, ali znamo da inflacija ide brže

Ipak, nije svaka naša odluka imala za cilj samo finansijske ciljeve. Nismo mi takva Kuća. Jasno je bilo da je, usled svih problema, teže sastaviti kraj s krajem i zato je briga o ljudima koji čine ovu kompaniju bila sve vreme na dnevnom redu. Ozbiljno smo shvatili problem zarada i troškova života pa smo u susret inflaciji zaradu povećali u dva navrata. Uz dodatne benefite koje već duže vreme imamo i bez obzira na sve probleme, nastavili smo da stimulišemo zaposlene, ulažemo u dobrovoljni penzijski fond, pomažemo u ekstremnim slučajevima. Za Metalac je istina da ima dovoljno dobru bazu zaposlenih koju treba da sačuva, zaštiti i širi tamo gde ima smisla i opravdanja, ali i da preduzima mere tamo gde je slučaj obrnut.
Ostatak intervjua možete pročitati ovde. (strana 2 i 3)